Hvordan bygges en spilleautomat? Del 1

Gambling er en milliardindustri som tiltrekker seg mye oppmerksomhet fra folk rundt omkring i verden. Mens spill som Texas Hold’Em og liknende får mye oppmerksomhet, er spilleautomatene langt mer lønnsome, og langt mer tilgjengelig for alle. Selv om maskinene er kjente for de fleste, er måten de fungerer på fortsatt et mysterium for mange.

640px-Nawlins_Slot_Machines_035Spilleautomater inkluderer de fleste maskiner hvor man kan spille mot maskinen selv. Begrepet strekker seg fra de første automatene som ble til i California under Gullrushet, frem til mer moderne digitale maskiner og programmer som Mobilbet. På den ene siden av historien har vi altså tannhjul og gir, som etter hvert går over til elektriske kretser og så til digitale kretser, som vertskap for en fleksibel mykvare.

Sjarmen og tiltrekkingskraften til disse maskinene er stor, og det har den vært siden de først ble introdusert i 1897. I Las Vegas står slike maskiner i dag for rundt 67 % av fortjenesten.

De første maskinene hadde kun ett hjul, og fungerte derfor mest som et mekanisk lykkehjul, hvor man kunne vinne pengepremier. Neste steg var at det ble tilført to hjul ekstra, også for å øke variasjonsmuligheten, og for å gjøre det hele mer spennende. Den første automaten av denne typen hadde også en bjelle for å signalisere gevinst og lage gøyale lydeffekter, som sikkert også var ment for å tiltrekke seg alle andres oppmerksomhet. Oppmerksomhet når noen vinner, og stillhet når noen taper.

Fellesnevnerne for disse maskinene er likevel et matematisk system, som gir forholdet mellom gevinster og tap. Forskjellen er hvordan denne matematikken kommer til uttrykk. Maskinene er ikke tilfeldige, i ordets rette betydning. De er strengt regelbundne, både når det kommer til de tidlige mekaniske modellene, så vel som til de mer moderne digitale. De følger gjerne et regelverk som forteller oss hvor ofte en vinnende kombinasjon skal oppstå.